Wesley Pittens wint voor de vierde keer de enduro kampioensrit

Yamaha-rijder Wesley Pittens heeft in Eindhoven voor de vierde keer in zijn carriere de enduro kampioensrit weten te winnen. De rijder uit Vorstenbosch kwam op de eerste dag na een valpartij ijzersterk terug en wist toch nog als winnaar over de finish te komen. Ook op de tweede dag legde hij iedereen zijn wil op en pakte met een dubbele zege voor de vierde keer in zijn carriere de voorzittersbeker.

Nadat Wesley op vrijdag zijn Yamaha zonder problemen had ingeleverd in het parc ferme nam hij de tijd om de proeven te gaan lopen. De eerste proef was op en rondom het circuit van Oirschot met daarbij wat extreme gedeeltes in het bos. Ondanks de vele regenval was deze proef nog goed berijdbaar. De tweede proef liep naast en over de crossbaan van Eindhoven. Dit jaar had de organisatie hier echt werk van gemaakt en hadden ze er de mooiste proef ooit van gemaakt. Ondanks dat de crossbaan er slecht bij lag was de rest van de proef goed te doen. De derde proef was uitgezet op een bouwland die er droog bij lag.

Er stonden op beide dagen vier ronden op het programma, wat zo’n zes uur op de motor betekende. Daarnaast kon er voor het kampioenschap nog van alles gebeuren dus de spanning zat er goed in!

De eerste proef verliep goed. Wesley is iemand die gedurende de dag steeds beter in zijn ritme komt en was dan ook tevreden met zijn tweede tijd. In de tweede proef kende hij helaas tegenslag want bij een valpartij kwam hij onder de motor te liggen waardoor hij twaalf seconden op Hans Vogels en Thierry Pittens verloor. In de derde proef gingen alle remmen los en wist hij dertien seconden goed te maken op Vogels en nog meer op Thierry omdat die hard ten val was gekomen. Nadat de vierde proef goed was verlopen, reed hij in de vijfde proef net niet hard genoeg. Vanaf de derde ronde was Wesley op dreef en begon tijd goed te maken op Hans Vogels. Rond de vierde ronde nam hij de leiding in handen en stond deze in het resterende deel van de wedstrijd niet meer af en kwam als winnaar over de finish.

Wesley ging op de tweede dag verder waarmee hij op zaterdag gestopt was. De eerste twee proeven liepen lekker, al was het door de regenval behoorlijk zwaar geworden. In de derde proef hield hij de schade door een kleine valpartij beperkt. In de daaropvolgende proeven wist hij telkens wat tijd goed te maken op de concurrentie. Zijn ritme werd even onderbroken door een valpartij in de tweede proef van de derde ronde. Hierbij kwam hij onder de motor te liggen en moest er onderuit kruipen om zijn weg te kunnen vervolgen. Gelukkig maakte de concurrentie dezelfde fout en kwamen ook in deze proef ten val. Dit zorgde ervoor dat Wesley ondanks zijn valpartij alsnog de proef won. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij een aardig gat geslagen op zijn achtervolgers. Dit had hij ook nodig want omdat hij in de laatste ronde toch nog een keer ten val kwam, kon de concurrentie nog iets tijd goed maken. Ondanks dit had Wesley voldoende marge om de dag winnend af te sluiten en pakte hiermee voor de vierde keer de zege in de kampioensrit.

Voor de vierde keer in zijn carriere mocht Wesley de voorzittersbeker in ontvangst nemen. Dit is een beker die wordt uitgereikt aan de snelste rijder van alle klassen tijdens de tweedaagse. Ook wist hij de E2 klasse te winnen en werd hij derde in de eindstand van het Open Nederlands Kampioenschap, slechts 1 punt achter op de tweede man.

‘’Ik heb dit jaar een bijzonder jaar gehad. Ik heb het WK superenduro in Duitsland gereden, wat erg goed ging en waar ik 14 WK punten wist te halen. Daarna heb ik erg veel mijn doel gelegd op de rallysport. Ik heb twee super rally’s gehad en veel geleerd met een etappewinst van de toppers. Het enduroseizoen begon wat moeizaam maar ook dit kampioenschap heb ik positief afgesloten. Ik kijk uit naar volgend jaar waarbij mijn focus op de Dakar 2019 zal liggen en het ONK enduro. Ook ik wil alle sponsors en helpers bedanken. Zonder al deze mensen is het niet mogelijk om dit allemaal te doen! Tot in 2018,’’ vertelt een gemotiveerde Wesley Pittens.

Foto: Henk Teerink

Recent Posts